Doskonalenie komunikatu prasowego: Co to jest grupa docelowa?

Opublikowany: 2023-02-19

jaka jest grupa docelowa

Komunikaty prasowe to skuteczny sposób na przekazanie wiadomości o Twojej firmie. Jednak wysłanie zwolnienia do właściwych osób jest ważną częścią procesu. 42% osób ma trudności z dotarciem z wiadomościami do właściwych osób.

Określenie grupy docelowej komunikatu prasowego jest wieloaspektowe. Twoje wiadomości mogą nie zostać udostępnione, jeśli nie zostaną wysłane do właściwej osoby lub serwisu informacyjnego. Być może zadajesz sobie pytanie: „jaka jest grupa docelowa?”

W tym przewodniku omówimy wszystko, co musisz wiedzieć o grupie docelowej. Zwiększ szanse na opublikowanie wiadomości, wysyłając swoją zgodę do odpowiednich osób.

Co to jest grupa docelowa?

Grupa docelowa to grupa osób, które byłyby zainteresowane usługą lub produktem Twojej firmy. Grupa docelowa Twojej informacji prasowej obejmuje dwie grupy osób:

• Wylot lub dziennikarz
  • Ich czytelnicy

Twoje wiadomości powinny nie tylko przyciągać uwagę odbiorcy komunikatu prasowego, ale powinny być czymś, o czym ich czytelnicy chcieliby się dowiedzieć. Dziennikarz lub media nie udostępnią twoich wiadomości, jeśli nie sądzą, że artykuł przyniesie im kliknięcia. Ostatecznie, jeśli nie wierzą, że twoje wiadomości przyniosą im wyniki, nie będą się nimi dzielić.

Pierwszym krokiem w tym procesie jest ustalenie, kto jest Twoim idealnym klientem. To byłby czytelnik, który zobaczy Twoją wiadomość po jej opublikowaniu. Możesz użyć tych informacji, aby dostosować swój komunikat prasowy.

Niektóre czynniki, które należy wziąć pod uwagę podczas badania grupy docelowej, obejmują:

• Płeć
  • Wiek
  • Lokalizacja
  • Status społeczno ekonomiczny
  • Edukacja
  • Zainteresowania

Gdy już ustalisz, kto jest Twoim idealnym klientem, zastanów się, gdzie udaje się uzyskać informacje. Sprawdź, jakie platformy medialne preferują. Chociaż możesz chcieć wysłać swoje wydanie do dużych publikacji, Twoi docelowi odbiorcy mogą zamiast tego odwiedzać mniejsze blogi.

Zacznij badać media

Ustalenie, do jakich mediów kierować reklamy, może zająć dużo czasu. Jedną z korzyści tworzenia kompleksowej listy jest to, że możesz jej użyć ponownie w przyszłości. Możesz tworzyć różne segmenty, aby uwzględniać lub wykluczać różnych dziennikarzy w zależności od udostępnianych wiadomości firmowych.

Tradycyjne media

Chociaż wiele osób uważa, że ​​tradycyjne media należą już do przeszłości, niekoniecznie tak jest. Niektóre przykłady tradycyjnych mediów obejmują:

• Radio
  • telewizja
  • Gazety
  • Czasopisma

Te kanały komunikacji są kluczowe, zwłaszcza jeśli kierujesz reklamy do lokalnych klientów. Uzyskaj informacje kontaktowe stacji radiowych, gazet i stacji telewizyjnych w Twojej okolicy. Upewnij się, że znajdują się na liście docelowych odbiorców.

Po skompilowaniu głównej listy podziel kontakty na podstawie ich rytmu.

Nowe media

Nowe media odnoszą się do mniejszych, bardziej niszowych stron internetowych, które mogą obejmować Twoje wiadomości. Niektóre przykłady obejmują:

• Podcasterzy
  • Blogerzy
  • Influencerzy

Przeczytaj wiele artykułów, które mają na swoich stronach internetowych lub posłuchaj odcinka ich podcastu. Poznaj ich i ich słuchaczy. Dotrzyj do nich z jasną, chwytliwą historią, która przyciągnie ich uwagę.

Znajdź ich dane kontaktowe

Znalezienie informacji kontaktowych dziennikarza może być czasami trudne. Chociaż możesz wysyłać komunikaty prasowe na ogólny adres e-mail w firmie, lepiej jest otrzymać je bezpośrednio w czyjejś skrzynce odbiorczej.

Twoja idealna osoba kontaktowa może obejmować:

• Redaktor naczelny
  • Edytor funkcji
  • Wydawca
  • Reporter
  • Kierownik programu

Możesz przeszukać Internet, aby znaleźć ich dane kontaktowe, jeśli nie ma ich w biografii autora na ich stronie internetowej. Zbierając ich dane, upewnij się, że zawierają one następujące informacje:

• Pełne imię i nazwisko
  • Adres e-mail
  • Stanowisko
  • Numer telefonu

Czasami uwzględnienie ich lokalizacji jest pomocne, zwłaszcza jeśli chcesz kierować swoje komunikaty prasowe na określone regiony.

Regularnie aktualizuj swoją listę

Dziennikarze mogą przejść do publikacji lub zmienić branże, na których się koncentrują na przestrzeni lat. Publikację można całkowicie zamknąć. Bądź na bieżąco z każdym kontaktem z mediami, modyfikując w razie potrzeby listę multimediów.

Sposoby rozmawiania z grupą docelową

Możesz wysłać komunikat prasowy do wielu dziennikarzy jednocześnie, korzystając z usługi dystrybucji. Innym sposobem na dotarcie do grupy docelowej jest zimny pitching. Cold pitching obejmuje osobisty e-mail od Ciebie do Twojego kontaktu.

Format tego typu e-maili jest nieco luźniejszy niż tradycyjnego komunikatu prasowego. Możesz jednak dołączyć informację prasową do wiadomości e-mail z krótką, spersonalizowaną wiadomością u góry. Tylko upewnij się, że masz zabójczy temat, który przyciągnie czytelnika.

Napisz dobrą informację prasową

Rozwijanie wizerunku marki jest ważną częścią pisania dobrego komunikatu prasowego. Skuteczna komunikacja pomoże dotrzeć z Twoją wiadomością do właściwych osób. Nawet jeśli wyślesz je do właściwej osoby, Twoje wiadomości mogą nie zostać udostępnione, jeśli nie zostaną dobrze napisane.

Upewnij się, że Twoja informacja prasowa jest zgodna ze standardami branżowymi. Dziennikarz szybko usunie publikację, jeśli zobaczy, że jest pełna problemów z formatowaniem i błędów.

Komunikat prasowy zazwyczaj zawiera te same podstawowe informacje. Te szczegóły obejmują:

• Nagłówek i podtytuł podsumowujący wiadomości
  • Gdzie znajduje się Twoja firma
  • Kilka akapitów kluczowych szczegółów
  • Wypunktowane fakty
  • Bio firmy na dole
  • Informacje kontaktowe

Możesz również dołączyć cytaty kluczowych członków zespołu, tylko jeśli wnoszą wartość dodaną. Twój czytelnik powinien być w stanie zebrać ważne części twoich wiadomości z pierwszych kilku zdań. Wszystko inne to tylko informacje pomocnicze.

Popraw sukces swoich komunikatów prasowych, kierując reklamy do odpowiednich osób

Mamy nadzieję, że odpowiedzieliśmy na pytanie „jaka jest grupa docelowa?” Strategiczne podejście do tego, do kogo wysyłasz komunikaty prasowe, jest kluczem do ich sukcesu. Zastanów się nad swoją grupą docelową, a zobaczysz wyniki.

Zespół eReleases dba o to, aby Twoja informacja prasowa trafiła do właściwych osób. Mamy dużą bazę odpowiednich mediów, z którymi współpracujemy. Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej o naszych usługach dystrybucji komunikatów prasowych.