Czym jest komunikat prasowy dotyczący embarga?

Opublikowany: 2022-09-10

komunikat prasowy dotyczący embarga

Około 25% firm publikuje co najmniej 10 komunikatów prasowych rocznie. Podczas gdy niektóre z nich mogą dotyczyć stosunkowo drobnych wiadomości, niektóre mogą być krytycznymi historiami, które musisz ujawnić. Jednym z możliwych sposobów, aby upewnić się, że informacje są dostępne, kiedy i jak chcesz, jest komunikat prasowy objęty embargiem.

Jeśli zastanawiasz się, czy skorzystać z informacji prasowej zwykłej, czy objętej embargiem, ważne jest, abyś w pełni zrozumiał, co składa się na komunikat prasowy objęty embargiem. Przyjrzyjmy się, czym one są, w jaki sposób są używane, wady i zalety oraz jak najlepiej wykorzystać komunikat prasowy.

Czym jest komunikat prasowy dotyczący embarga?

Komunikaty prasowe objęte embargiem to komunikaty prasowe wysyłane do mediów przed oficjalną datą publikacji. Może to dać dziennikarzom dodatkowy czas na zapoznanie się z publikacją, przygotowanie swoich historii i poproszenie o dodatkowe informacje, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Regularne komunikaty prasowe są zatytułowane „do natychmiastowej publikacji”, a punkty sprzedaży mogą je publikować w dowolnym momencie. Natomiast komunikat prasowy objęty embargiem mówi „nie do natychmiastowej publikacji” i zawiera datę publikacji.

W jaki sposób wykorzystuje się komunikat prasowy dotyczący embarga?

Komunikaty prasowe objęte embargiem są najczęściej używane do ogłaszania ważnych wiadomości. W przypadku firmy może to obejmować fuzję, nowy projekt, zmianę w zarządzaniu lub wyniki badań. Ogólnie rzecz biorąc, te ogłoszenia są nieco ograniczone czasowo.

Na przykład możesz chcieć wykorzystać komunikat prasowy dotyczący embarga w przypadku przejęcia spółki notowanej na giełdzie. W takim przypadku nie możesz bezpośrednio udostępniać danych publicznie do pewnego czasu i musisz to robić ostrożnie.

Ogłoszenia, które są złożone i wymagają starannego wyjaśnienia, są również idealnymi kandydatami do zwolnień objętych embargiem. Dzięki temu dziennikarze, z którymi współpracujesz, mogą zebrać wystarczającą ilość informacji, aby stworzyć dokładną i dokładną historię.

Gdy informacje są krytyczne i mogą mieć wpływ na bezpieczeństwo publiczne, możesz również skorzystać z zwolnienia z embargiem. Z tego powodu urzędnicy państwowi zwykle używają ich do ogłaszania decyzji politycznych, a czasopisma medyczne będą ich używać do ogłoszeń zdrowotnych.

Korzyści z komunikatów prasowych objętych embargiem

Komunikaty prasowe objęte embargiem mogą być cennym narzędziem do rozpowszechniania Twojej historii. Jeśli w pełni wykorzystasz embargo prasowe, możesz udostępniać cenne informacje dokładnie wtedy, gdy tego potrzebujesz.

Lepsza historia

Zapewniają mediom dodatkowy czas na badania i pisanie. Może to pomóc w upewnieniu się, że dziennikarz napisze dobrą historię, która jest dokładna i zawiera wszystkie niezbędne szczegóły.

Ten dodatkowy czas może również dać ci nieco większą kontrolę nad tym, co zostanie wydane. Jeśli musisz zatwierdzić jakiekolwiek informacje lub podać dodatkowe szczegóły, będziesz mieć na to czas.

Zsynchronizowane wydanie

Ponadto może pomóc zsynchronizować rozgłos. Może to mieć kluczowe znaczenie, jeśli chcesz, aby historia przerwała się w określonym czasie. Na przykład możesz chcieć użyć jednego do dzielenia się informacjami o wspólnym przedsięwzięciu lub fuzji, aby utrzymać konkurencję w niewiedzy o nowościach.

Wady komunikatów prasowych objętych embargiem

Chociaż komunikaty prasowe objęte embargiem są bardzo cenne, jeśli są używane prawidłowo, czasami mają pewne wady.

Wczesne wydania

Media nie mogą udostępniać informacji zawartych w komunikacie prasowym przed datą publikacji. Informacje są uważane za poufne. Niestety zdarzają się przecieki i było więcej niż kilka przypadków, w których dziennikarze opublikowali informacje przed datą publikacji.

Oznacza to, że wydanie komunikatu prasowego objętego embargiem może być ryzykowne.

Dziennikarz może być podekscytowany i popchnąć historię do wcześniejszego wydania. Dzieje się tak czasami, ponieważ punkt sprzedaży chce być tym, który przełamie historię. Innym razem dziennikarz może twierdzić, że nie widział daty publikacji.

Tak czy inaczej, wczesne wydanie może nadwerężyć twoje relacje z mediami. Aby uniknąć tego rodzaju problemów, nigdy nie wysyłaj informacji prasowych z embargiem do mediów, które słyną z wczesnych publikacji. Ponadto zawsze staraj się budować relację z placówką, zanim przekażesz im cenne informacje.

Nielubiany przez niektórych dziennikarzy

Ponadto wielu dziennikarzy nie lubi komunikatów objętych embargiem. Niektórzy menedżerowie ds. public relations wysyłają informację o embargu do wszystkich mediów, które informują o ich branży. Może to być minusem dla dziennikarzy, którzy chcą być tym, który podzieli historię.

Jeśli wszyscy są w stanie ujawnić informacje tylko na raz, są one tak naprawdę cenne tylko do czasu, gdy pierwszy punkt udostępni historię. Po tym jest mniejsza zachęta do opublikowania historii, która została już omówiona, szczególnie jeśli nie mają dodatkowych informacji do dodania.

Ciężko pracować

Chociaż wiadomości dotyczące embarga są dla Ciebie ważne, praca z nimi może być trudna dla dziennikarzy. Dziennikarze otrzymują do 100 prezentacji dziennie i muszą upewnić się, że opowiadane przez nich historie są istotne i interesujące dla ich odbiorców.

Na przykład dziennikarze mogą nie znaleźć prelegenta na wydarzeniu tak fascynującym jak Ty, co sprawia, że ​​embargo staje się irytującą przeszkodą w przekazywaniu informacji. Inną powszechną przeszkodą są embarga, które są nałożone zbyt długo. Niestety te dłuższe niż tydzień mogą zostać zapomniane i w rezultacie nie objęte ubezpieczeniem.

Jak wysłać komunikat prasowy dotyczący embarga

Właściwe zarządzanie i wysyłanie informacji prasowej może złagodzić wiele obaw, które pojawiają się wraz z komunikatami objętymi embargiem. Oto najważniejsze wskazówki, jak uniknąć kontrowersji związanych z embargiem.

Uważaj na ograniczenia czasowe

Podczas pracy z zwolnieniem z embargiem musisz prawidłowo zarządzać swoim czasem. Postaraj się wysłać swoje zwolnienie co najmniej dwa do pięciu dni przed tym, jak chcesz je ogłosić. Dzięki temu dziennikarze będą mieli wystarczająco dużo czasu na zbudowanie swoich historii.

Nie powinieneś jednak wysyłać go zbyt wcześnie, ponieważ daje to większe szanse na przecieki. Ogólnie rzecz biorąc, twoje wydanie powinno wyjść nie później niż tydzień przed oficjalnym ogłoszeniem.

Wysyłając informację, najlepiej najpierw skontaktować się z nami, korzystając z zapowiedzi ogłoszenia. Następnie upewnij się, że uzyskałeś pisemną zgodę na embargo przed wysłaniem całej informacji. Te kroki są opcjonalne, ale mogą pomóc w budowaniu zaufania między Tobą a placówką.

Selektywne wydania embarga kontra wyłączność wiadomości

Powinieneś wybierać, do kogo wysyłasz komunikaty objęte embargiem. Tylko wysłanie ich do zaufanych punktów sprzedaży zmniejszy prawdopodobieństwo wycieku. Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej jest trzymać się około pięciu renomowanych mediów, aby uzyskać informację prasową dotyczącą embarga.

Alternatywnie możesz rozważyć wyłączność wiadomości. Takie podejście może pomóc w zwróceniu większej uwagi lub zarządzaniu wiadomościami, które są szczególnie wrażliwe.

Dzięki takiemu podejściu zaoferuj wydanie tylko jednej organizacji naraz. Będziesz mieć większą kontrolę nad historią i tym, kto będzie o niej mówił. Ponadto możesz zyskać większą wiarygodność medialną.

Utwórz plan zarządzania wyciekami

Co się stanie, jeśli Twoja historia zostanie przypadkowo (lub celowo) ujawniona przed zakończeniem embarga? Prawdopodobnie inne media również szybko opiszą tę historię, aby wyprzedzić ją. Potrzebujesz sposobu na poradzenie sobie z tym, co się stanie, jeśli to nastąpi.

W przypadku niektórych organizacji może to oznaczać wczesne działanie. Na przykład, jeśli publikujesz informacje o premierze produktu, możesz rozważyć przesunięcie oficjalnego dnia premiery. Będzie to również wymagało szybkiego przygotowania zespołu do działania.

Dobrze jest też dostarczać mediom, które przystąpiły do ​​umowy, dodatkowych informacji. Możesz wysyłać ekskluzywne zdjęcia lub filmy, statystyki, a nawet dostęp do wywiadów z ekspertami lub dyrektorami. Może to pomóc im w tworzeniu lepszych treści jako nagrody za spełnienie Twojej prośby.

Ponadto należy wysłać komunikat prasowy do wszystkich innych mediów, informując je o wczesnej informacji. Może to pomóc w utrzymaniu relacji z innymi punktami sprzedaży. W przeciwnym razie mogą pomyśleć, że było to niesprawiedliwe, ponieważ kazano im czekać, aż wolno im to zrobić.

Skorzystaj z usługi dystrybucji komunikatów prasowych

Usługa dystrybucji komunikatów prasowych może znacznie ułatwić wysyłanie komunikatów prasowych i zarządzanie nimi, niezależnie od tego, czy są one objęte embargiem, czy regularnie. Mogą wysyłać Twoje komunikaty prasowe do głównych mediów, a także do dziennikarzy subskrybujących. Może to pomóc w dotarciu do godnych zaufania placówek, które opiszą Twoją historię.

W eReleases możesz nawet kierować reklamy do konkretnych odbiorców według branży, prezentując swoją historię przed odbiorców, którzy są bardziej zainteresowani Twoimi wiadomościami. Ponadto używamy optymalizacji pod kątem wyszukiwarek, aby pomóc znaleźć Twoją historię w głównych wyszukiwarkach, bez stosowania oszukańczych praktyk.

Jeśli potrzebujesz dodatkowej pomocy przy swoich komunikatach prasowych, eReleases może nawet świadczyć usługi pisania komunikatów prasowych. Zapewni to potężne wydanie, które wydobędzie potrzebne informacje.

Skorzystaj z komunikatów prasowych objętych embargiem

Komunikat prasowy objęty embargiem może być cennym narzędziem do przekazywania wiadomości dokładnie wtedy, kiedy i jak tego chcesz. Ale musisz być ostrożny, aby uniknąć typowych przeszkód podczas robienia tego.

Przesłanie informacji prasowej we właściwy sposób i skorzystanie z usługi dystrybucji komunikatów prasowych może znacznie ułatwić ten proces. Zacznij korzystać z eReleases już dziś!